چیلر صنعتی
چیلر صنعتی دستگاهی است که به کمک سیکل تبرید تراکمی یا جذبی سیال واسط که میتواند در صنعت آب یا مخلوط آب و اتیلن گلیکول باشد را خنک کند. سیال واسط خنک شده در چیلرهای صنعتی می تواند در سرمایش فرایندی تهویه مطبوع، سالن های کارخانجات، خنک کاری قالبهای صنعتی در تزریق پلاستیک، خنک کاری تجهیزات خط تولید و رطوبت گیری از هوای فشرده استفاده شود. چیلرهای صنعتی معمولاً به صورت دائم کار می باشند و در تمام روزهای سال کار می کنند به همین علت در بسیاری از چیلرهای صنعتی از مخلوط آب و اتیلن گلیکول استفاده می شود.
انواع چیلر صنعتی
• چیلرهای صنعتی تراکمی بر اساس نوع کمپرسور به صورت زیر می باشد :
• چیلر صنعتی با کمپرسور اسکرو
• چیلر صنعتی با کمپرسور اسکرال
• چیلر صنعتی با کمپرسور سانتریفیوژ
• چیلر صنعتی با کمپرسور رفت و برگشتی یا سیلندر پیستونی
کاربرد چیلر در صنعت
از چیلر صنعتی به طور گسترده در صنایع و کارخانجات مختلف همچون صنایع چاپ، نساجی، تزریق پلاستیک، لیزر برش و … استفاده می شود. چیلرهای صنعتی عمدتاً دائم کار می باشند و در طول سال به صورت مداوم کار می کند. به همین علت جهت افزایش عمر چیلر های صنعتی باید از حفاظت های بیشتری نسبت به چیلرهای استفاده شده در تهویه مطبوع استفاده کرد. آب سرد شده توسط چیلر ها در صنعت جهت خنک کاری تجهیزات بسیار کاربرد دارد. در چیلرهای صنعتی به علت دائم کار بودن و استفاده آنها در فصول سرد از ضد یخ جهت یخ نزدن مبدل استفاده می شود. در صنعت از انواع چیلر ازجمله تراکمی و جذبی هوا خنک یا آب خنک استفاده می شود اما استفاده از چیلر هواخنک و چیلر آب خنک در صنعت رایج تر می باشد.
استفاده از چیلر در سرمایش فرآیندی
در فرآیندهای شیمیایی و فیزیکی که در صنایع مختلف از جمله صنایع شیمیایی، غذایی، دارویی و … رخ می دهد نیاز به سرمایش و جذب گرما حس می گردد. در این نوع از فرایند ها چیلر نقش بسزایی دارد. چیلرهایی که در این فرآیند ها استفاده میشوند در دماهای بسیار پایینی کار می کنند و ویژگی زیر صفر بودن آن ها باعث می شود که از چیلر های مخصوص تهویه مطبوع متفاوت باشند. برای آنکه دمای تولید شده در بهترین چیلر صنعتی فرایندی زیر صفر شود، باید سیال واسط به صورت مخلوطی از آب و اتیلن گلیکول باشد.
چیلر صنعتی زیر صفر
در صورتی که در فرایند صنعتی نیاز به دمای کمتر از صفر باشد باید در ساخت بهترین چیلر صنعتی برای جلوگیری از یخ زدگی و آسیب به آن احتیاط های لازم در نظر گرفته شود. با اضافه کردن اتیلن گلیکول و آب چیلر صنعتی بالای صفر را میتوان به چیلر صنعتی زیر صفر تغییر داد.
کاربرد چیلر صنعتی
• صنایع غذایی
• صنایع داروسازی
• تحهیزات پزشکی
• تزریق پلاستیک
• قالب سازی
• تولید آهن و فولاد
• پالایشگاه ها
راهنمای خرید چیلر صنعتی
در ابتدا باید بار گرمایی فرایند تعیین گردد و چیلر انتخاب شود که بتوانند در فرایند بهترین کارایی را داشته باشد. برای تعیین بار گرمای فرایند باید با متخصصان و کارشناسان مجرب مشورت شود، شرکت تدبیر گستر میتواند به شما در محاسبه بار گرمایی فرایند صنعتی کمک کند.
پس از تعیین بار گرمایی باید با توجه به نوع کاربری چیلر در صنعت نوع آن تعیین گردد که میتواند تراکمی و جذبی باشد در صورت انتخاب چیلر تراکمی باید نوع آب خنک یا هوا خنک آن نیز تعیین گردد. پس از تعیین نوع چیلر صنعتی باید مایع خنک کننده استفاده شده در فرآیند تعیین گردد همچنین دما و دبی جریان که چیلر باید آن را تامین کند تعیین می گردد.
تفاوت چیلر صنعتی با چیلر تهویه مطبوع
• صدا و لرزش
در چیلر های صنعتی به علت استفاده آن ها در محیط های صنعتی و کارخانجات حساسیتی بر روی صدا و لرزش چیلر وجود ندارد و می توان از بعضی از کمپرسورهایی که در تهویه مطبوع استفاده نمی شود در چیلرهای صنعتی استفاده کرد.
• نوع کمپرسور
در چیلرهای صنعتی میتوان از کمپرسورهای سیلندر پیستونی استفاده کرد زیرا صدا و لرزش در این چیلر ها اهمیت کمی دارند.
یکی از بزرگترین مزیت های استفاده از چیلرهای سیلندر پیستونی قیمت پایین آن می باشد همچنین قابلیت تعمیر این نوع کمپرسورها یک مزیت بزرگ برای آن محسوب میشود. طول عمر بالا، مقاوم بودن این نوع از کمپرسور ها، ساختار ساده، مقاوم بودن این کمپرسور در مقابل گرمای زیاد از دیگر مزیتهای کمپرسورهای سیلندر پیستونی است.
• اواپراتور
در چیلر های صنعتی استفاده از اواپراتور پوسته و لوله توصیه می گردد. اما می توان از اواپراتور صفحهای در این چیلر ها نیز استفاده کرد. استفاده از اواپراتور آیس بانک در صنایع تزریق پلاستیک و همچنین صنایعی که نیاز به حجم زیادی از آب سرد دارند پیشنهاد می گردد.
• کنترل کننده
در چیلر های صنعتی با ظرفیت سرمایش بالا بهتر است از کنترل کننده plc همراه با شیر انبساط الکترونیکی استفاده شود. همچنین به دلیل دائم کار بودن چیلرهای صنعتی باید از انواع کنترل ها و حفاظت در تابلو برق این نوع چیلرها استفاده شود.
• خرید چیلر خارجی برای کاربردهای صنعتی
چیلرهای صنعتی به صورت دائم کار می باشند و به همین دلیل استهلاک بالایی دارند پس بهتر است قطعات یدکی و خدمات پس از فروش مناسبی داشته باشند. دسترسی راحت و خدمات ارزان قیمت نکته بسیار مهمی در خرید بهترین چیلر صنعتی است. پس خرید چیلر صنعتی از تولید کنندگان داخلی گزینه بهتری می باشد.
نکات مهم در هنگام خرید چیلر صنعتی
• قیمت مناسب
• امکان تعمیرات آسان
• گارانتی بدون قید و شرط
• دسترسی آسان به قطعات یدکی
• خدمات پس از فروش در تمام سال
تفاوت قیمت چیلر صنعتی با چیلر تهویه مطبوع
چیلر تهویه مطبوع با چیلر صنعتی در شرایط یکسان از لحاظ قیمت تفاوت چندانی ندارد اما در اکثر پروژه های صنعتی شرایط خاصی وجود دارد که باعث می گردد چیلر صنعتی نسبت به چیلر تهویه مطبوع قیمت بیشتری داشته باشد. زیرا در ظرفیت واقعی یکسان به علت دائم کار بودن چیلر صنعتی باید ظرفیت اسمی آن نسبت به ظرفیت اسمی چیلر تهویه مطبوع بیشتر باشد.
دمای آب ورودی و خروجی از چیلر صنعتی
دمای آب ورودی و خروجی به مبدل بهترین چیلرهای صنعتی تهویه مطبوع یا ساختمانی اکثراً یکسان است. اما دمای آب ورودی و خروجی به مبدل چیلرهای صنعتی به دلیل کاربردهای مختلف چیلر در صنایع مختلف می تواند متفاوت باشد. به همین علت می توان دمای ورودی و خروجی چیلر صنعتی را بر اساس نیاز پروژه و تا رنج مشخصی تغییر داد.
آیا چیلر صنعتی نیاز به برق سه فاز دارد؟
چیلرهای صنعتی تا ظرفیت اسمی ۳ تن تبرید را می توان با کمپرسور های تک فاز تولید کرد اما با افزایش ظرفیت چیلر صنعتی باید از برق سه فاز در این چیلرها استفاده نمود.