چیلر گازی چیست؟
یکی از انواع چیلر ها چیلر گازی یا گازسوز می باشد که نحوه کارکرد آن مشابه با چیلر تراکمی باشد و تنها تفاوت این دو چیلر در این است که در چیلر گازی، کمپرسور به وسیله موتور احتراقی داخلی گازسوز پیستونی که از گاز طبیعی استفاده می کند به گردش در می آید که نام دیگر آن GHP می باشد.
چیلر گازی، اساس سیکل تبرید تراکمی عمل می نماید همچنین نیروی محرک در آن گاز طبیعی یا شهری و یک موتور احتراقی می باشد. از مزیت های مهم در استفاده از چیلر گازی، مصرف بسیار پایین انرژی الکتریکی آن می باشد که تنها نیاز این دستگاه به چرخش درآوردن فن می باشد. این نوع از چیلر نیازی به فراهم نمودن تجهیزات پست برق فشار قوی در ساختمان ندارد.
چیلر های گازی از نوع خانگی یا صنعتی از یک یونیت بیرونی تشکیل می شوند که در اغلب اوقات بر پشت بام ساختمان نصب می گردد و دارای چندین یونیت داخلی که شامل فن کویل ها و یا هواساز می باشد که این سیستم ها به چیلر متصل و در بین آنها لوله کشی وجود دارد.
اجزای چیلر گازی
چیلر گازی از اجزا و قطعات زیر تشکیل شده است :
1_کمپرسور
2_کندانسور هوا خنک
3_موتور احتراق داخلی گازسوز پیستونی
4_شیر چهار طرفه برای تبدیل حالت سرمایشی و گرمایشی
5_مبدل حرارتی صفحه ای و همچنین مبدل بازیافت حرارت اتلافی موتور
6_تجهیزات کنترلی که شامل کنترل دستی و کنترل اتوماتیک می باشد.
7_فن و موتور الکتریکی متحرک که با وظیفه به حرکت در آوردن جریان هوا در یونیت نصب می شود.
8_مبدل حرارتی اواپراتور که شامل لوله های مارپیچی است که مبرد در میان آنها جریان پیدا می کند.
مشخصات چیلرهای گاز سوز
• مصرف گاز چیلر های گازی در حدود ۷.۲ مترمکعب بر ساعت می باشد.
• چیلرهای گاز سوز دارای حداقل قطعات متحرک می باشد بنابراین استهلاک آنها بسیار کم است.
• ماکزیمم فشار کاری در چیلرهای گازی ۲۳ بار می باشد و همچنین فشار تست سیستم ۷۰ بار است.
• هزینه بهره برداری از چیلرهای گازی نسبت به سایر سیستم های تراکمی ۲۰ برابر می باشد. بنابراین هزینه اولیه در طول زمان دو سال بازگشت می پذیرد.
• چیلرهای گازی در فضای باز قابلیت نصب دارد به دلیل آنکه نیازی به ساخت موتورخانه های مرکزی وجود ندارد. می‌توان از فضای موتورخانه برای دیگر کاربردها همچون پارکینگ، انبار و … استفاده کرد. همچنین از هزینه‌های اولیه نصب سیستم های تهویه مطبوع جلوگیری نمود.
مزایای استفاده از چیلر گازی
در کشور ایران نصب چیلر گازی بسیار اقتصادی است. چرا که در فصل تابستان مقدار مصرف برق به کمترین مقدار می رسد و برای تولید سرمایش از گاز شهری استفاده می کند به دلیل پایین بودن مصرف گاز در فصل تابستان و بالا بودن مصرف برق در این فصل استفاده از این وسیله بسیار کاربردی می باشد.
مقایسه چیلر گازی و کولر گازی
اسپلیت یا کولر های گازی به صورت واحدی و چیلر گازی به صورت مرکزی طراحی شده اند و تهویه همزمان چند بخش از ساختمان را برعهده دارند. در اسپلیت ها و کولرهای گازی، مصرف برق در فصل گرم تابستان به شدت افزایش پیدا می کند و در فصول سرد نیز استفاده از آن ها برای رفع نیازهای گرمایشی به دلیل افت راندمان سیکل توجیه اقتصادی ندارد. اگرچه که در چیلرهای گازی استفاده از آن در تمامی فصول سال صرفه اقتصادی را دارد.
در این نوع چیلر کمپرسور به وسیله موتور احتراقی داخلی گازسوز پیستونی که از گاز طبیعی استفاده می کند به گردش در می آید اما در کولر گازی یا اسپلیت، با مصرف برق کمپرسور کار می کند.
کاربرد چیلر گازی
چیلرهای گازی در ساختمان ها و همچنین مکان هایی که ابعادی متوسط و بسیار بزرگ دارند قابل استفاده می باشد که این مکان ها شامل مکان ‌هایی مانند ساختمان های مسکونی، برج ها، سالن های کنسرت و سینما،  ساختمان های اداری، ساختمان های تجاری و … می باشد. همچنین استفاده از چیلرهای گازی، یکی از بهینه ترین سیستم های مرتبط با دفع نیازهای سرمایشی و گرمایشی می باشد.
انواع چیلر های گازی
چیلرهای گازی از انواع مختلفی تشکیل می شوند که شامل چیلر های تراکمی و چیلرهای جذبی می شود که از گاز به عنوان منبع انرژی برای عملکرد استفاده می کنند.
نوع تراکمی چیلر های گازی بر اساس سیکل تبرید تراکمی عمل می کنند و چیلرهای گازی از نوع جذبی که از سیکل جذبی برای عملکرد استفاده می نمایند و شامل اجزاء اصلی مانند اواپراتور، ابزوربر، ژنراتور و کندانسور می باشد.
عملکرد چیلر گازی
چیلرهای گازی یکی از از رایج ترین و کاربردی ترین سیستم های سرمایش و گرمایش دربخش تهویه مطبوع ساختمان ها می باشند.
طرز کار چیلر گازی به این صورت است که برای تولید آب خنک، در ابتدا گاز مبرد توسط کمپرسور متراکم می شود و کمپرسور با استفاده از از گاز طبیعی یا گاز شهری شروع به فعالیت می کند که دلیل نامگذاری چیلرهای گازی به این دلیل می باشد.
پس از آن مبرد وارد کندانسور شده و پس از کاهش دما دچار تقطیر می گردد. سپس مبرد به شیر انبساط ورود پیدا می‌کند و با تنظیم دما و فشار وارد اواپراتور می‌شود و در اواپراتور افت فشار را تجربه می نماید و مایع تبخیر می شود. مبرد گازی شکل پس از خروج به اواپراتور بار دیگر وارد کمپرسور می گردد که سیکل تکرار گردد.
قیمت چیلر گازی
قیمت چیلرهای گازی مانند سایر کالاها دست خوش پارامتر هایی است بر اساس این ویژگی ها قیمت آن تغییر می نماید که مدل و ظرفیت دستگاه، برند قطعات و تجهیزات به کار گرفته شده در چیلر، نوسانات بازار ارز، وارداتی بودن یا ساخت داخل بودن دستگاه همگی از پارامترهای تاثیر گذار بر قیمت چیلر گازی می باشند برای خرید و یا اطلاع از قیمت های به روز شده با بخش فروش در شرکت تماس حاصل فرمایید.
خرید چیلر گازی
قبل از خرید چیلرهای گازی، باید از ظرفیت برودتی و حرارتی مورد نیاز برای محل نصب چیلر آگاه شد.
از این رو می بایست قبل از خرید و سفارش دستگاه چیلر نقشه های محل مورد نظر را برای کارشناسان شرکت ارسال نموده تا با دقت بالایی ظرفیت ساختمان و محل پروژه محاسبه گردد و بر اساس نیاز پروژه بهترین و کارآمدترین نوع چیلر گازی به شما معرفی کنند و همچنین قبل از خرید باید به پارامترهای زیر توجه نمود:

•​​​​​​​ برند دستگاه چیلر
•​​​​​​​ ظرفیت دستگاه چیلر
•​​​​​​​ قطعات بکار رفته در چیلر
•​​​​​​​ ​​​​​​​گارانتی و خدمات پس از فروش