مینی چیلر چیست؟
مینی چیلر را می توان به عنوان کوچک شده ی چیلر معرفی نمود. در واقع مینی چیلر چیلری با ابعاد کوچک و ظرفیتی محدود می باشد. مینی چیلر نیز مانند چیلر دستگاهی برای تولید آب سرد است و اساسی ترین و مهمترین استفاده آب سرد در سرمایش ساختمان ها می باشد.
مینی چیلر ها در دسته چیلرهای تراکمی جای می گیرند که به دلیل اهمیت راه اندازی و استفاده آسان و سیستمهای HVAC کندانسور مینی چیلر ها از نوع هوا خنک طراحی و تولید می گردد.
عملکرد مینی چیلر
مینی چیلر ها مانند تمامی چیلرهای تراکمی بر اساس سیکل تبرید تراکمی بخار یا کارنو کار می کنند. نحوه عملکرد مینی چیلر ها به این صورت است که بخار مبرد توسط کمپرسور متراکم می شود و دچار افزایش فشار و دما می گردد. گرمای مبرد به وسیله کندانسور وارد هوای محیط شده و مبرد در فاز مایع قرار می گیرد. مایع مبرد خروجی از کندانسور پس از عبور از شیر انبساط دچار افت فشار زیادی می شود و اگر بخشی از مایع مبرد تبخیر شود باعث افت دمای بیشتر مبرد می گردد. در انتها نیز مبرد سرد به اواپراتور وارد شده و به وسیله جریان آب عبوری گرم می گردد و مبرد پس از تبخیر مجدداً به کمپرسور برای تکرار سیکل باز می گردد.
اجزا تشکیل دهنده مینی چیلر
مینی چیلر از اجزای بسیاری تشکیل شده است که چهار مولفه اصلی آن به شرح زیر می باشد.
• کمپرسور
کمپرسور مکانیزمی باشد که میتواند انرژی لازم برای حرکت مبرد در سیکل تبرید را فراهم آورد. کمپرسورها در انواع مختلف و با تکنولوژی های مختلفی وجود دارند. به دلیل آنکه مینی چیلر ها دارای ظرفیت پایین می باشد به صورت معمول از کمپرسور های روتاری و اسکرال استفاده می شود البته در بعضی از پروژه های صنعتی برای تولید برودت محدود از کمپرسورهای پیستونی نیز در مینی چیلرها استفاده می شود.
• کندانسور
به دلیل آنکه بالاترین مصرف مینی چیلر ها در ساختمان های مسکونی است، استفاده و بهره برداری آسان از مینی چیلر اهمیت ویژهای دارد. به دلیل سادگی فرایند نگهداری و سرویس مینی چیلر های هوا خنک کندانسور مورد استفاده در مینی چیلر ها از نوع کندانسور هوایی یا هوا خنک می باشد. کندانسور هواخنک شامل کویل هوا خنک و فن می باشد که گرمای بخار داغ خروجی از کمپرسور را به محیط بیرون منتقل می نماید بنابراین مینی چیلر باید در فضای بیرون ساختمان قرار گیرد. در ساختار کندانسور های هوایی موجود در مینی چیلر ها از دو نوع کویل هوا خنک استفاده می شود که در ادامه به معرفی آنها پرداخته شده است.
• کویل فین و تیوب
ساختار این کویل ها به نحوی است که از تعدادی لوله مسی و فین آلومینیومی تشکیل شده است.
• کویل میکروکانال
این نوع کویل ساختاری مشابه با کویل دیگر دارند اما در مقایسه با کویل فین و تیوب پیشرفته تر می باشد که از تعدادی کانال آلومینیومی بسیار کوچک و فین های آلومینیومی فشرده تشکیل شده است.
• شیر انبساط
از شیر انبساط برای کنترل دما و میزان جریان مبرد ورودی به اواپراتور استفاده می شود. در واقع شیر انبساط نقشی اساسی در تعیین دمای آب خروجی از اواپراتور ایفا می نماید علاوه بر آن شیر انبساط میزان بخار مافوق گرم ایجاد شده در خروجی اواپراتور را تنظیم نموده تا از ورود مایع به کمپرسور جلوگیری گردد. شیر انبساط در دو نوع وجود دارد که شامل شیر انبساط مکانیکی و شیر انبساط الکترونیکی می باشد.
• اواپراتور
اواپراتور نوعی مبدل حرارتی است که آب سرد مورد نیاز فن کویل ها یا آب سرد مورد نیاز برای مصارف دیگر توسط آن تامین می گردد. آب گرم ورودی به اواپراتور با انجام انتقال حرارت با مبرد سرد ورودی خنک می گردد. در حالت کلی دو نوع مبدل را میتوان به عنوان اواپراتور استفاده نمود که شامل مبدل حرارتی پوسته و لوله و مبدل حرارتی صفحه می باشد.
کاربرد مینی چیلر
مینی چیلر ها اغلب برای پروژه های تهویه مطبوع در ساختمانهای مسکونی مخصوصا با تعداد واحدهای کم استفاده می گردد. البته آنها را می توان در ساختمان های اداری و تجاری نیز به کار برد که شرط استفاده در ساختمان های اداری و تجاری با متراژ کم و تعداد واحدهای پایین می باشد.
مینی چیلر ها در ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری همراه با فن کویل ها مورد استفاده قرار می گیرد که آب سرد تولید شده توسط مینی چیلر وارد فن کویل شده و سرمایش مورد نیاز برای فضای داخلی ساختمان به وسیله فن کویل تامین گردد و آب سرد پس از تولید سرمایش به مینی چیلر باز می گردد و برای تکرار سیکل تبرید تراکمی بخار آماده می شود.
اگر از مینی چیلر برای پروژه های صنعتی استفاده شود بهتر است از کمپرسورهای پیستونی در مینی چیلر استفاده شده باشد چراکه این نوع کمپرسور انتخابی مناسب تر برای پروژه های صنعتی می باشد. کمپرسورهای پیستونی برخلاف کمپرسور های روتاری و اسکرال قابلیت تعمیر دارند و در اصطلاح یکبار مصرف نمی باشند همچنین این نوع کمپرسور را می توان در شرایط کاری مختلف به کار برد.
انواع مینی چیلر
مینی چیلر ها بر اساس نوع کاربری آنها به دو دسته مینی چیلر های آپارتمانی، مسکونی و مینی چیلر های صنعتی تقسیم می شوند. مینی چیلر هایی که در واحدهای مسکونی مانند آپارتمانها، املاک شخصی و ویلاها استفاده شوند در دستگاه چیلر مینی چیلر های خانگی یا مینی چیلر آپارتمانی قرار می گیرند. این نوع سیستم برودتی در ظرفیت کم برای تولید سرمایش در مصارف خانگی و حتی تجاری و اداری استفاده میشود. فرایند تولید مینی چیلر به کاربری دستگاه بستگی دارد.
یکی دیگر از انواع مینی چیلر، مینی چیلر های صنعتی می باشند. مینی چیلر های صنعتی زمانی که خط تولید نیاز به برودت محدودی داشته باشد مورد استفاده قرار می گیرد. مینی چیلر هایی که در صنعت استفاده می شود، مینی چیلر صنعتی نامیده می شوند. در حالت کلی تفاوت چندانی میان چیلرهای آپارتمانی و صنعتی وجود ندارد فقط برای پروژههای صنعتی نیاز است که کارفرما اطلاعات مشخص و دقیقی از پروژه در اختیار تولیدکننده دستگاه قرار دهد تا تطبیق شرایط کاری مینی چیلر با پروژه رعایت گردد.
بر اساس ظرفیت برودتی انواع مینی چیلر دسته بندی می شوند این دستگاه ظرفیت برودتی ۳ تا ۲۰ تن تبرید دارد. بر اساس نیاز پروژه می توان مینی چیلر را برای مصارف صنعتی و تهویه مطبوع بر اساس ظرفیت مورد نیاز انتخاب نمود. قیمت مینی چیلر صنعتی در مقایسه با قیمت مینی چیلر مورد استفاده در تهویه مطبوع بیشتر می باشد.