محاسبه ظرفیت مینی چیلر
محاسبه ظرفیت مینی چیلر وابسته به پارامتر های مختلفی می باشد. ظرفیت مینی چیلر گاهی از روش محاسبه ظرفیت برودتی مورد نیاز پروژه مورد نظر تعیین می گردد. البته باید در نظر داشت که پارامترهای دیگری که شامل نحوه تابش نور خورشید بر محل، شرایط اقلیمی، تعداد دستگاه های موجود در محل پروژه که حرارت تولید می‌کند و … می شوند، بر میزان ظرفیت تبریدی سیستم مینی چیلر تاثیرگذار است. مینی چیلر ها را می‌توان به عنوان دسته ای از چیلر معرفی نمود که دارای ظرفیت برودتی پایین تر می باشند. به طور کلی ظرفیت مینی چیلر ها از 1 تا 10 تن تبرید می باشد.
مینی چیلر ها در پروژه هایی که دارای متراژ های پایین می باشند مورد استفاده قرار می گیرد و آب سرد مورد نیاز برای تامین سرمایش را به وسیله فن کویل ها تامین می نماید.
رابطه محاسبه ظرفیت مینی چیلر
ظرفیت مینی چیلر ها شامل ظرفیت اسمی و ظرفیت واقعی می باشند. ظرفیت اسمی مینی چیلر ها به وسیله استاندارد ASRI ارائه می شود و ظرفیت اسمی مینی چیلر از ظرفیت واقعی مینی چیلر بیشتر است. ظرفیت واقعی مینی چیلر ها را در کارکرد آن می توان محاسبه نمود.
در رابطه محاسبه ظرفیت مینی چیلر دمای آب ورودی، دمای آب خروجی، میزان آب دبی شده از عوامل تاثیرگذار می‌باشند که باید مورد بررسی قرار گیرد. ظرفیت مینی چیلر ها از رابطه زیر محاسبه می گردد.
Q=m×ρ×Cp×ΔT
از رابطه فوق برای محاسبه ظرفیت هوادهی مینی چیلر ها استفاده می گردد که در آن Q ظرفیت مینی چیلر CP  مقدار ظرفیت گرمایی آب است که در واحد Btu/lb.f محاسبه می شود. TΔ مقدار اختلاف دمای به دست آمده از آب ورودی و خروجی سیستم می باشد. m مقدار آب دبی شده از دستگاه مینی چیلر است که با واحد گالن بر دقیقه محاسبه می گردد و ρ چگالی آب است.
در رابطه فوق اختلاف دمای آب ورودی و خروجی بر حسب واحد فارنهایت و چگالی آب برحسب واحد پوند بر گالن معرفی می شود. دلیل استفاده از این واحدها به علت سیستم آمریکایی در محاسبه ظرفیت است.
بر این اساس از عوامل موثر بر میزان ظرفیت مینی چیلر  علاوه بر آب دبی شده در سیستم می ‌توان به دمای آب ورودی و خروجی، چگالی آب، ظرفیت گرمای آب و … اشاره نمود. از دیگر عوامل موثر بر میزان ظرفیت مینی چیلر سختی آب نیز می باشد. از این رو استفاده از آب های باکیفیت راندمان دستگاه مینی چیلر را افزایش می‌دهند.
عوامل موثر در تعیین ظرفیت مینی چیلر
انتخاب ظرفیت مینی چیلر می تواند بر اساس متراژ و نیاز پروژه انجام شود. در این حالت کارفرما با انجام محاسبات گوناگون میزان بار تبریدی مورد نیاز برای پروژه را محاسبه می نماید و پس از محاسبه بار مورد نیاز به انتخاب ظرفیت مینی چیلر می‌پردازد. البته ظرفیت مینی چیلر را از ظرفیت مورد نیاز پروژه بیشتر انتخاب می نمایند. اگر برای آپارتمان ۵ واحدی ۵۰ تن وارد تبرید مورد نیاز باشد در این حالت کارفرما از پنج مینی چیلر 10 تن تبرید استفاده می نماید. از این رو متراژ پروژه و ارتفاع ساختمان در انتخاب ظرفیت مینی چیلر تاثیر بسزایی دارد.
شرایط آب و هوایی محل پروژه از دیگر عوامل موثر در انتخاب ظرفیت مینی چیلر می باشد. شرایط آب و هوایی محل پروژه ارتباط مستقیمی با سیستم تهویه مطبوع دارد. از این رو در مناطقی با آب و هوای گرم و خشک از مینی چیلر هایی که دارای ظرفیت بالاتر می باشند استفاده می شود.
جهت تابش آفتاب در محیط پروژه از عوامل موثر در انتخاب ظرفیت مینی چیلر است. پس از تعیین میزان آفتابگیر بودن محل کارفرما تعداد پنجره ها، شیشه های نورگیر ها و عوامل دیگر را مورد بررسی قرار می‌دهند. هرچه تعداد نورگیر و پنجره های ساختمان بیشتر باشد ظرفیت مینی چیلر مورد استفاده برای پروژه نیز باید بالاتر انتخاب شود.
در زمان تعیین ظرفیت تبریدی دستگاه مینی چیلر باید میزان رفت و آمد در محیط پروژه و تعداد افرادی که در محل قرار دارند محاسبه گردد. اگر میزان رفت و آمد بالا باشد ظرفیت تبریدی مورد نیاز نیز باید بالاتر از انتخاب گردد.
از دیگر عوامل موثر بر انتخاب ظرفیت مینی چیلر می‌توان به تعداد دستگاه هایی که در محیط پروژه قرار دارند و همچنین ارتفاع سقف اشاره نمود. مثلاً در محل هایی که دستگاه های تولید کننده ی حرارت وجود دارد مانند آشپزخانه به علت بالا رفتن میزان گرمای تولید شده نیاز به استفاده از مینی چیلر با ظرفیت بالاتری می باشد بنابراین در انتخاب ظرفیت تبریدی مینی چیلر باید تعداد وسایلی که حرارت تولید می کنند را محاسبه نمود.
ظرفیت تبریدی مینی چیلر ها بر اساس واحد تن تبرید محاسبه می گردد. هر مینی چیلر تن تبریدی خاصی را دارد که به اختصار TR نامیده می شود. بر اساس سیستم آمریکایی محاسبه تن تبریدی مینی چیلر ها به صورت زیر می باشد.
توان سیستم مینی چیلر به عوامل مختلفی وابستگی دارد. از میان تمام پارامترهای مهم و موثر که به صورت مستقیم در ظرفیت تبریدی مینی چیلر تاثیر می گذارند می توان متراژ پروژه، شرایط آب و هوایی محل مورد نظر و تعداد افراد مورد موجود در پروژه را نام برد. تمام این موارد به وسیله کارفرمایان پروژه و یا شرکت‌های تولیدی مورد بررسی قرار می‌گیرد تا در انتها مینی چیلری ایده‌آل تقدیم به خریداران گردد.
محاسبات سرانگشتی بار برودتی
جهت محاسبه سرانگشتی بار برودتی ابتدا می بایست مساحت مفید واحد را محاسبه نمود. مساحت مفید از اتاق های خواب، پذیرایی، اتاق نشیمن و… تشکیل شده است که تامین سرمایش و گرمایش این محیط ها از اهمیت بالایی برخوردار است. فضاهای غیر مفید نیز شامل فضاهایی مانند سرویس بهداشتی، حمام، کمد های دیواری و… می شود. با محاسبه ی مساحت مفید ساختمان می توان از طریق رابطه ی زیر بار برودتی مورد نیاز را محاسبه نمود.
محاسبه بار برودتی واحد مسکونی
بار برودتی ساختمان های مسکونی از طریق رابطه زیر محاسبه می گردد :
بار برودتی واحد مسکونی = ضریب مسکونی شهر × مساحت مفید واحد
بار برودتی به دست آمده از رابطه برحسب BTU  می باشد. برای تبدیل واحد آن به تن تبرید باید عدد به دست آمده را بر ۱۲۰۰۰ تقسیم نمود.
محاسبه بار برودتی واحد اداری
بار برودتی واحد اداری به وسیله ی رابطه ی زیر محاسبه می گردد :
بار برودتی واحد اداری = ضریب اداری شهر × مساحت مفید واحد
بار برودتی محاسبه شده از فرمول برحسب BTU اسب برای تبدیل واحد آن به تن تبرید باید عدد به دست آمده را بر ۱۲۰۰۰ تقسیم کرد.
محاسبه بار برودتی واحد تجاری
بار برودتی واحدهای تجاری توسط فرمول زیر قابل محاسبه می باشد :
بار برودتی واحد تجاری = ضریب تجاری شهر × مساحت مفید واحد
بار برودتی به دست آمده از فرمول برحسب BTU می باشد. جهت تبدیل واحد آن به تن تبرید می بایست عدد به دست آمده را بر ۱۲۰۰۰ تقسیم نمود.